ledverlichting

Jan Voorheijen | 09-05-2017

Ik heb dit jaar voor het eerst ledverlichting in de broedkooien.De kweekresultaten zijn nog nooit zo slecht geweest.
Zijn er leden met soortgelijke ervaringen?
Op internet heb ik wat rond gezocht en dan kom ik tot meer dan alleen maar een ledlampje ophangen.
Bijgaand enkele teksten:
Welke verlichting
Welk type verlichting u nodig heeft is afhankelijk van de situatie, in het geval van een groot nachthok of “gedeeld nachthok” bijvoorbeeld in een schuurtje is TL verlichting het meest gebruikelijke. Zoek op zogenaamde true-light lampen, deze imiteren het UV en infrarood licht van onze zon. Daarnaast is led verlichting ook steeds meer in opkomst. Kies voor een verlichting die “warm wit”is, te fel licht is niet goed voor onze vogels.


De lichttemperatuur wordt voor consumentenverlichting vaak aangeduid met warmwit, koelwit en fullspectrum.
Dit alles heeft een bepaalde kleurtemperatuur meegekregen met als uitgangspunt een heldere dag van kleur 1000, daglichtlampen moeten dus zo dicht mogelijk naar die 1000 toe! De kleur 965 vinden we bij bijv. de true-lite, de osram biolux.De fullspectrum tl-lampen bevatten de essentiele kleuren rood-groenen blauw. Daarom zijn zijn deze meestal duurder als een normale tl. De fullspectrum LED-tl-lampen welke de groei zouden bevorderen zonder UV is een fabeltje. Dan moeten je vogels op 30cm (zoals bij planten gedaan wordt) van de tl's leven. De meeste led-tl's welke nu op de markt worden gebracht zijn tussen de 550 en 700 kleur.
De hogere kosten vaak veel meer daar er dan hele andere (duurdere)led's voor gebruikt worden.

De lumen (lees lux)is de sterkte gemeten op 1 mtr. van de lichtbron. Een normale tl (120 cm), geeft ongeveer 1800 lumen, terwijl de meeste led-tl's nog niet aan de 1000 lumen komen! Dat verschil valt niet direkt op daar led-tl's vaak een hele scherpe uitstraling hebben.
Ee led-tl kan en vrij groot grondoppervlak verlichten, mits hij voldoende lichtsterkte (lux)heeft. Lampen rond de 1200lux kunnen tot 4.5 mtr boven het te beschijnen opervlak gemonteerd worden.

Laatste bevindingen m.b.t. LED verlichting bij vogels.
Door: A. Lemmens.
LED verlichting bij onze vogels heeft voor- en nadelen. De belangrijkste voordelen zijn, energie verbruik is aanzienlijk lager dan TL verlichting en zeker ten opzichte van gloeilampen, Led verlichting neemt weinig ruimte in beslag in vluchten en broedkooien, de prijs van LED verlichting is de laatste jaren lager geworden.
De voordelen zijn zeker van belang, alleen het nadeel is niet minder belangrijk gezien de gezondheid van onze vogels. Vogels hebben voor hun gezondheid ultraviolet licht nodig. Zonder dit ultraviolet licht zal de conditie van de vogels snel afnemen. Dit komt niet ten goede aan het broedproces, verloop van de rui enz.
Het bereik van de LED licht ligt buiten het spectrum van het licht waar zich ultraviolet licht bevindt. Dus LED licht geeft geen ultraviolet licht aan de vogels. In de toekomst zal er LED verlichting op de markt komen die wel het bereik hebben van het ultraviolet spectrum. Hoe lang dat nog gaat duren is moeilijk in te schatten. De komende tijd zullen we hier uitgebreider op in gaan.

Wie heeft soortgelijke ervaringen?

Nieuw bericht